Sinds de start van de oorlog in Oekraïne staat de Europese Unie paraat om hulp te bieden. Het Civil Protection Mechanism van de Europese Gemeenschap coördineert de materiële noodhulp aan Oekraïne. In België organiseert B-FAST de logistiek. Tot hiertoe is voor 434 miljoen euro aan materialen (of 67.000 ton) geschonken. Ook erfgoed krijgt hierin nu een plaats. 

De Civiele Bescherming roept de erfgoedsector op om beschermende materialen te bezorgen aan Oekraïne. Kan uw museum, archief of erfgoedbibliotheek materialen in stock missen? Schenk ze dan aan de getroffen erfgoedorganisaties in het oorlogsgebied. Zo draagt uw organisatie bij aan een nobel doel en aan het beperken van de schade aan het erfgoed.

Welke items kunt u schenken?

Concreet gaat het over materiaal zoals noppenfolie, be- of ontvochtigers, houten transportkisten, thermohygrometers, en zo veel meer (zie de lijst met de gevraagde artikels).

Indien u bereid bent mee uw schouders onder dit initiatief te zetten kunt u dit kenbaar maken door het onlineformulier in te vullen.
Het Belgisch BlauwSchildcomité wil reacties uit de erfgoedsector verzamelen en een geschikte tijdelijke opslagfaciliteit in Brussel organiseren op basis van de capaciteit die nodig is om de goederen te verzamelen en voor te bereiden op transport. Vanuit dit centrale punt verzorgt B-FAST gezamenlijk transport naar Oekraïne via Warschau. De actie gebeurt tevens in overleg met de Unesco Emergency Group for Museums in Ukraine.

Hartelijk dank voor uw medewerking.

Het Belgische Blauwe Schildcomité en zijn partners

KIK, ICOMOS, ICOM, AAFB, FARO…

*Zie ook faro’s oproep voor het EU-initiatief van de civiele bescherming.
https://faro.be/blogs/julie-lambrechts/oproep-schenk-beschermmateriaal-aan-oekraine

Foto : Een bediende van Khortytsia, een eiland-museum van Zaporijjia, bereidt kunstwerken om ze in veiligheid te brengen in het westen van het land, op 12 augustus 2022. (MARINA MOYSEYENKO / AFP)